Risikovurdering av kjemikalier
Denne artikkelen ble skrevet for Norges Bilbransjeforbund og publisert i medlemsbladet Bilbransjen.
En viktig del av ditt HMS-arbeid
Risikovurdering av kjemikalier er en viktig del av HMS-arbeidet – spesielt i bilbransjen hvor mange ulike kjemikalier daglig håndteres av ansatte.
Kjemikalier kan ha farlige egenskaper, spesielt de som brukes på verksteder og i lakkering. Ved feil bruk kan det oppstå akutte eller kroniske helseskader, miljøforurensning eller eksplosive hendelser. Ved å gjennomføre grundige risikovurderinger får man identifisert hvilke kontrolltiltak som kreves for sikker håndtering av kjemikalier.
Risikovurderinger skal dokumenteres skriftlig
I Norge er kravene til risikovurdering av kjemikalier regulert av Arbeidsmiljøloven og forskrifter som Forskrift om utførelse av arbeid. Arbeidsgivere er pålagt å identifisere og vurdere alle kjemiske stoffer som brukes på arbeidsplassen, og risikovurderingen skal dokumenteres skriftlig.
«Risikovurderingen skal alltid evaluere hele arbeidsoperasjonen som kjemikaliene er en del av»
Bruksmåten styrer risikovurderingen og tiltakene
I en risikovurdering skal man ta utgangspunkt i den spesifikke bruken av det aktuelle kjemikaliet.
Risikovurderingen skal alltid evaluere hele arbeidsoperasjonen som kjemikaliene er en del av. Hvis kjemikaliet brukes på ulike måter til ulike arbeidsoperasjoner, må dette enten reflekteres i samme risikovurdering, eller ved å gjennomføre separate vurderinger.
Ulike bruksområder kan kreve forskjellig verneutstyr og ytterligere opplæring. For eksempel vil bruksmåten til diisocyanater med høy eksponeringsgrad utløse krav om ekstra opplæring.
Gjennomføring av risikovurdering
Det finnes flere måter å gjennomføre risikovurdering av kjemikalier på. Denne listen gir en generell oversikt over prosessen:
Et oppdatert stoffkartotek: Stoffkartoteket gir oversikt over alle kjemikalier og deres sikkerhetsdatablad (SDS). Sørg for at siste versjon av SDS og relevant informasjon om kjemikaliets farlige egenskaper er tilgjengelig.
Vurdering av fare: Vurder kjemikaliets iboende fare basert på informasjon fra sikkerhetsdatabladet.
Vurdering av eksponering: Analyser bruksmåte, mengde som håndteres, eksponeringsveier (inhalasjon, hudkontakt, inntak), hyppighet og varighet av arbeidet, og kontrolltiltak på arbeidsplassen.
Karakterisering av risiko: Kombiner informasjon om fare og eksponering for å estimere risiko.
Implementering av kontrolltiltak: Basert på risikovurderingen, iverksett kontrolltiltak for å redusere eksponering, som ventilasjon, verneutstyr, og substitusjon. Integrer tiltakene i sjekklister, instrukser og opplæringsrutiner.
Dokumentasjon og revisjon: Dokumenter prosessen og revider regelmessig for å sikre at risikovurderingene alltid er oppdaterte.
Kontrolltiltak
Kontrolltiltak kan spesifisere følgende:
- Nødvendig ventilasjon
- Opplæring av ansatte
- Bruk av verneutstyr
For eksempel kan risikovurdering av billakkering, hvor en rekke kjemikalier inngår, utløse krav om isolering av arbeidsområdet, prosessventilasjon med punktavsug, opplæring i bruk av diisocyanater med spraypåføring, forarbeidssone og bruk av verneutstyr.
Jobb smart med gode verktøy
Bruk tilgjengelige verktøy for å forenkle arbeidet. Mange digitale kjemikaliestyringssystemer tilbyr ferdig strukturerte prosesser som gjør det enkelt å gjennomføre og dokumentere risikovurderinger i henhold til kravene.
Bruk ekspertisen i bedriftshelsetjenesten
Bedriftshelsetjenesten er en viktig rådgiver for risikovurdering og kan bistå i opplæring av ansatte innen sikker kjemikaliehåndtering.
Med inngående kunnskap om sikker arbeidspraksis og kjemikaliehåndtering kan de hjelpe med å sikre en trygg arbeidsplass.
Husk at det er et lovpålagt krav å være tilknyttet en godkjent bedriftshelsetjeneste hvis risikoforholdene tilsier det, så sørg for å utnytte denne ressursen fullt ut.
Skrevet av Hans Kristian Brekken, kjemiker og produktutvikler i Workplace Safety.